top of page
BIBS_AW24_NEW_Baby Bottle_Model-3 (1)_edited.jpg

Hoe BIBS babyflessen reinigen en steriliseren

Het correct schoonmaken en steriliseren van de babyflessen en hun onderdelen is essentieel om de opbouw van bacteriën en ziektekiemen te voorkomen. Het opstellen van een consistente routine voor het schoonmaken van de babyfles is daarbij belangrijk. Het eerste wat je moet weten bij het voorbereiden van een veilige babyfles, is dat het een twee-stappenproces betreft: schoonmaken en daarna steriliseren. Het schoonmaken van babyflessen verwijdert veilig melkresten en eventuele achtergebleven ophopingen, terwijl steriliseren grondig bacteriën en andere schadelijke micro-organismen elimineert. Er zijn verschillende manieren om babyflessen thuis te steriliseren, dus het is belangrijk om de methode te kiezen die het beste past bij de routine en voorkeuren van je gezin.

❗ Let op: Deze gids behandelt het schoonmaken en steriliseren van de fles zelf en de onderdelen. Voor instructies over het schoonmaken van speentjes, lees hier verder.

BIBS_SS25_Glass Baby Bottle_Model_28 (1).jpg

Stap 1: Schoonmaken


Juiste hygiëne voor babyflessen begint met schoonmaken. Maak de fles en de onderdelen (bijv. melkstop, schroefdeksel, enz.) los en was alles met milde zeep en warm water. Spoel grondig om zeepresten te voorkomen. Als alternatief kun je de onderdelen in de vaatwasser doen (alleen bovenste rek), maar let op: de trechter is niet vaatwasserbestendig en moet met de hand gewassen worden.

 

Stap 2: Steriliseren

 

Kookmethode
Een eenvoudige, eenmalige methode die wordt aanbevolen voor het eerste gebruik om eventuele productieresten te verwijderen en ervoor te zorgen dat de flessen volledig veilig zijn voor je baby.

Koken: Dompel alle flesonderdelen onder in een pan met kokend water gedurende 5 minuten.
Drogen: Verwijder de onderdelen voorzichtig en leg ze op een schone handdoek om aan de lucht te drogen. Zorg ervoor dat alle onderdelen koel en droog zijn voordat je ze weer in elkaar zet.


Let op: Deze methode is alleen bedoeld voor het eerste gebruik en mag niet voor reguliere sterilisatie worden gebruikt, omdat herhaalde blootstelling aan hoge hitte de duurzaamheid van bepaalde onderdelen kan beïnvloeden. Gebruik een van de volgende drie methoden voor de reguliere sterilisatie.

Scalding-methode
Een gemakkelijke manier om babyflessen en onderdelen thuis te steriliseren met items die je al hebt. Door de items volledig onder te dompelen in een schone kom en er kokend water over te gieten, is deze methode zowel praktisch als veilig, ideaal voor reguliere sterilisatie wanneer specifieke apparatuur niet beschikbaar is.

Voorbereiden: Plaats de fles en alle onderdelen in een schone kom.


Kokend water toevoegen: Giet genoeg kokend water in de kom om alle onderdelen volledig onder te dompelen. Zorg ervoor dat alle oppervlakken bedekt zijn.


Laten weken: Laat de items ongeveer 5 minuten weken.


Drogen: Verwijder de items voorzichtig en leg ze op een schone handdoek om aan de lucht te drogen. Laat alles volledig afkoelen en drogen voordat je het weer in elkaar zet.

 

Magnetronmethode

Een snelle en effectieve manier om babyflessen te steriliseren met stoom. Door een kleine hoeveelheid water toe te voegen aan de flessen of een magnetronbestendige container, wordt er stoom gegenereerd tijdens het verwarmen, wat schadelijke bacteriën elimineert.

Water toevoegen: Plaats de fles in een open magnetronbestendige container met 50 - 100 ml water (of voeg water direct in de fles). Het water creëert stoom — zonder stoom, geen sterilisatie!


Laat de flessen open: Sluit de flessen nooit met een deksel, plaats ze niet in een sterilisatietas of dek ze op een andere manier af tijdens het verwarmen. Dit kan ervoor zorgen dat er druk opbouwt, wat de fles kan vervormen of breken.


Magnetroninstellingen: BIBS Babyflessen zijn hittebestendig tot 100°C/212°F. Controleer altijd de handleiding van je magnetron om de temperatuurinstellingen te bevestigen.

 

Gebruik de onderstaande tijdsvoorstellen op basis van het wattage van je magnetron:
500W: 5 minuten (of totdat het water kookt)
800W: 3-4 minuten (of totdat het water kookt)
1000W: 2-3 minuten (of totdat het water kookt)


Afkoelen: Laat de fles een paar minuten afkoelen voordat je deze uit de magnetron haalt, omdat de stoom de fles erg heet kan maken.
Let op: Deze methode is alleen van toepassing op de fleslichamen. Andere onderdelen van de fles hebben een lagere hittebestendigheid en zijn daarom niet magnetronbestendig. Ze moeten worden gesteriliseerd met de scalding-methode zoals hierboven beschreven.

Elektronische Stoomapparaat Methode

 

Een handige en zorgeloze manier om de juiste hygiëne van babyflessen te behouden. Deze apparaten gebruiken stoom, vergelijkbaar met de magnetronmethode, om bacteriën en andere schadelijke micro-organismen te elimineren. Ze zijn eenvoudig in gebruik en stellen je vaak in staat om meerdere flessen tegelijk te steriliseren, wat tijd en moeite bespaart.

Controleer de compatibiliteit: Zorg ervoor dat je sterilisator compatibel is met de grootte en vorm van BIBS babyflessen en dat de temperatuur niet hoger is dan 100°C/212°F. Als je niet zeker weet of je stoomsterilisator de juiste temperatuur heeft, raden we aan een alternatieve sterilisatiemethode te gebruiken. NB: Sommige elektrische stoomsteriliseerders hebben een droogfunctie waarbij de temperaturen boven de 100°C/212°F kunnen komen. Als dit het geval is, gebruik dan de droogfunctie niet voor BIBS babyflessen.


Laat de flessen open: Sluit de flessen nooit met een deksel of dek ze op een andere manier af tijdens het steriliseren. Dit kan ervoor zorgen dat er druk opbouwt, wat de fles kan vervormen of breken.


Volg de instructies: Plaats de flessen in de sterilisator en volg de instructies van de fabrikant voor het beste resultaat.
❗ Let op: Deze methode is alleen van toepassing op de fleslichamen. Andere onderdelen van de fles hebben een lagere hittebestendigheid en zijn daarom niet geschikt voor elektronische apparaten. Ze moeten worden gesteriliseerd met de scalding-methode zoals hierboven beschreven.

Frequentie: Het wordt over het algemeen aanbevolen om flessen en onderdelen voor elk gebruik te steriliseren, vooral voor pasgeborenen onder de 3 maanden, te vroeg geboren baby’s of baby’s met een zwakker immuunsysteem, aangezien zij kwetsbaarder zijn voor infecties. Naarmate je baby groeit en het immuunsysteem sterker wordt — meestal rond de 6 maanden — is zo frequente sterilisatie mogelijk niet meer nodig. Dagelijkse sterilisatie blijft echter een veilige optie voor ouders die de hoogste hygiënenormen willen handhaven of voor momenten wanneer hun baby ziek is.
Let op: Officiële sterilisatie-aanbevelingen kunnen per regio variëren. Hoewel dit onze wereldwijde suggesties zijn, is het voor individuele zekerheid altijd het beste om je lokale richtlijnen te raadplegen of je huisarts te raadplegen.

Een laatste tip om het leven gemakkelijker te maken: Het bij de hand hebben van reserveonderdelen voor de flessen kan van pas komen terwijl andere onderdelen wachten om schoongemaakt te worden.

bottom of page